80. Yıl Bilim Şenliğimizi Gerçekleştirdik

Okulumuzun kuruluşunun 80. yılı münasebetiyle düzenlediğimiz "Köy Enstitüsü´nden fen Lisesi´ne Bilim Sanat ve Teknolojide Yolculuk" temali bilim şenliğimizi 17-18 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdik.

80 yıl önce, 1939 yılında eğitmen kursu olarak açılan, 1940´da köy enstitüsüne ve sonrasında öğretmen okuluna dönüştürülen okulumuz günümüzde fen lisesi olarak eğitim-öğretime devam etmektedir. Ülkemizin ve bölgemizin önemli bir değeri olan okulumuzun 80. Kuruluş yıldönümü nezdinde düzenlediğimiz şenlikte her yaş grubundan katılımcıya hitap edecek etkinliklerimizle katılımcıları bilim, sanat ve teknolojiyle buluşturduk.  

17 Nisan Çarşamba günü etkinliğimiz sat 9:30´da gerçekleştirilen açılışla başladı. Açılışa İlçe Belediye başkan Vekili, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Beşikdüzü Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Temsilcileri ve çeşitli kurum ve okulların müdürleri katıldı.

Gösteri deneyleri, atölyeler, teknolojik ekipmanların gösterimi gibi etkinlikler köy enstitüsü zamanından kalma ve halen kullanılmakta olan etkinlik salonumuzda gerçekleştirildi. İlk olarak etkinlik salonundaki çalışmalar gezildi, sonrasında dersliklerde devam eden eğitimler ziyaret edildi ve sonrasında okulumuzun geçmişinin biriktirildiği, içinde köy enstitüsü ve öğretmen okulu zamanından kalma ders araç ve gereçleri, fotoğraflar, günlük yaşam gereçlerin sergilendiği müzemiz ziyaretçilere açıldı.

Salonunda gerçekleştirilen etkinliklerde;

-Zeka oyunları atölyesinde beş farklı oyun ziyaretçilere anlatılıp oynamaları sağlandı.

-KTÜ mimarlık öğrencilerinin okulumuz yerleşkesini konu edinen dönem ödevleri sergilendi.

-Merkez Ortaokulu´nun robotik takımı Hırçın Dalga´nın mBot ve Lego Mindstorm çalışmaları sergilendi.

-Okulumuzun kimya öğretmenlerince rehberlik yapılan çözünme-çökelme deneyleri, yakmayan ateş deneyi, yapay şimşek, uçan balon ve fildişi köpük deneyleri yoğun ilgi gördü.

-Tarih öğretmenimiz Enver Arslan tarafından uzun süredir devam ettirilen 18 bine yakın mezun öğrenci kaydının tutulduğu kütük defterlerinin dijital ortama aktarılması çalışmasına özellikle mezunlarımız yoğun ilgi gösterdiler.

-Fizik öğretmenimizin gözetiminde drone simülasyonu kullanıcılara denettirildi ve drone kullanımıyla ilgili uygulamalı gösterim yapıldı.

-Fizik gösteri deneylerinde lazerle ses iletimi, plazma küre, tesla bobini, neon tüpü deneyleri ziyaretçilere anlatım yapılarak gösterildi.

-Minik ziyaretçilerimize biyoloji öğretmenimizin rehberliğinde mikroskop ile hazır doku örneklerini içeren preparatlar izlettirildi.

-Sanal Gerçeklik gözlüğü kullanımı minik ziyaretçilerimizin bir başka ilgi alanı oldu.

-Beşikdüzü MTAL´nin stantlarında sergilenen mini CNC makinesi, 3D yazıcı gibi teknolojik ekipmanlar ve bu ekipmanlarla üretilen objelerin sergilendiği bölüm ziyarete gelen öğrencilerin yoğun ilgisini çekti.

-Bununla birlikte KTÜ Elektrik-Elektronik mühendisliğinin projesi olan beyin sinyalleriyle araba yarışı etkinliği de ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Projenin sahibi Doç. Önder Aydemir aynı zamanda 12. Sınıf öğrencilerimize, derslikleri gezerek, bölüm ve üniversite sınavına hazırlanma çerçevesinde rehberlik niteliğinde bilgiler verdi.  

Öğretmenler için olan web 2.0 araçları kullanımı ve lise öğrencileri için açılan 3D tasarım, Arduino ve DSLR fotoğraf makinesi kullanım eğitimleri dersliklerimizde gerçekleştirildi. Trabzon İl MEM ARGE biriminin desteğiyle verilen web 2.0 araçları eğitimi toplam üç gün sürdü. 3D tasarım atölyesi farklı liselerden gelen öğrencilere iki farklı grup şeklinde birer gün verildi. Arduino ve DSLR fotoğraf makinesi kullanımı eğitimi ise katılan öğrencilere ikişer gün şeklinde verildi.

İlk gün saat 11:00´da okulumuz çok amaçlı salonunda Beşikdüzü Köy Enstitüsü belgeseli misafirlere gösterildi. Açılışa gelen Beşikdüzü Öğretmen Okulu Mezunları Derneği yönetim kurulu üyeleri ve eski mezunlarımız belgesel gösterimine de yoğun ilgi gösterdi. Öğle yemeği, etkinliklere katılan misafirler, eğitimleri gerçekleştiren öğretmenler ve sunum yapan öğrencilerle birlikte okulumuz yemekhanesinde mezunlarımızla birlikte yendi.

Etkinlik salonunda gösteriler devam ederken ve sınıflarda eğitimler verilirken, saat 14:00´da çok amaçlı salonda "Köy Enstitülerinde Bilim Sanat ve Teknoloji" konulu bir panel gerçekleştirdik. Moderatörlüğünü edebiyat öğretmenimiz Osman Balta´nın yaptığı panele Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Nurettin Atalay, KTÜ Mimarlık Bölümünden Beyza Atalay, mimar ve araştırmacı Emre Karadeniz ve Tarih Öğretmeni Enver Arslan katıldılar. Panelin sonunda, okulumuzca gerçekleştirilen lise öğrencileri arası "Bilim Sanat Hayat Bağlamında Köy Enstitüleri" konulu makale yarışmasında birinci olan Anadolu Lisesi´nden Merve Aka´ya, ikinci ve üçüncü olan İMKB Fen Lisesi´nden Simge Akkaya ve Hatice Sude Aslan´a ödülleri verildi.  

İlk günün akşamı okulumuz edebiyat öğretmeni Emin Şen´in yönetmenliğini yaptığı ve okulumuz Tiyatro Kulübü öğrencilerinin oynadığı "komşu Köyün Delisi" oyunu halka açık olarak okulumuz çok amaçlı salonunda iki perde şeklinde oynandı.

İkinci gün etkinlik salonumuzda gösterimler devam etti. İlk günkü etkinliklere ek olarak ikinci gün okulumuz görsel sanatlar öğretmeni tarafından ebru atölyesi açıldı ve katılımcılara ebru yapmanın incelikleri anlatılıp deneyim yapmaları sağlanı.

İkinci günün akşamı okulumuz bahçesinde aynı zamanda okulumuz mezunu da olan TRT sanatçısı İbrahim Can tarafından bir konser verildi. Konser ücretsiz ve halka açık bir şekilde gerçekleştirildi. Konsere izleyici olarak katılan öğrencilerimiz İbrahim Can şarkılarıyla stres attılar ve hep birlikte horon oynadılar.

Etkinlikleri gerçekleştiren ve rehberlik yapan öğretmen ve öğretim üyelerine katılım belgeleri sunuldu.

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Trabzon Beşikdüzü Beşikdüzü Borsa İstanbul Fen Lisesi

Kaynak:https://besikduzufenlisesi.meb.k12.tr/icerikler/80-yil-bilim-senligimizi-gerceklestirdik_7154480.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)