Bir Neslin Ağabeyi Erdem Bayazıt’ı Yazdı

Hüseyin Yorulmaz’ın ‘Bir Neslin Ağabeyi: Erdem Bayazıt’ eseri bir ‘dönem biyografisi’ olma özelliği de taşıyor..

Bir Neslin Öncüsü: Celal Hoca biyografisiyle hatırladığımız akademisyen yazar Hüseyin Yorulmaz, “nesil biyografisi” kitabına bir ikincisini ekledi: Bir Neslin Ağabeyi: Erdem Bayazıt

Biyografi metni kaleme almak, anı, deneme metinleri yazmaktan, hatta roman, öykü yazmaktan daha zor. Çünkü kurgu yapamazsınız. Yazar roman ve öyküde kurgunun kendine sunduğu imkânlarla rahat hareket ederken uzun soluklu biyografi çalışmalarında gerçeklikleri titizlikle seçmek zorunda.

Bazı şahsiyetlerin biyografisini yazmak için bütün bir zihniyeti, ortamı tanımak, bir nesli tanımak gerekliliği biyografi yazmanın bir başka zorluğu. O nesle ait değilseniz, o nesle ait birinin biyografisini de yazamazsınız.

Hüseyin Yorulmaz’ın kaleme aldığı ve Hat Yayınevi’nden çıkan Bir Neslin Ağabeyi: Erdem Bayazıt biyografisi tam da bu bağlamda değerlendirilmeli. Erdem Bayazıt, sadece şair olarak edebiyat çevrelerinde değil; bir milletvekili olarak siyaset çevrelerinde, bir ‘ağabey’ olarak da bir nesil içinde adı geçen, sözü geçen, fikri sorulan bir isim olmuş.

Erdem Bayazıt nasıl bir ortamın içinde yetişiyor bilmeden bu biyografi yazılamazdı

Erdem Bayazıt’ı tanımak, anlamak için “Yedi Güzel Adam”ı da bilmek, Necip Fazıl’ı, Akif İnan’ı, Cahit Zarifoğlu’nu, Özdenörenleri de görmek gerekiyor. 1939 Maraş doğumlu olan şair Erdem Bayazıt’ın biyografisini okurken aslında bir şahsiyetin değil, bir neslin, bir zihniyetin, adı geçenlerin de biyografisini okuyorsunuz.

Bir Neslin Ağabeyi: Erdem Bayazıt biyografisi, okuyucusunu Erdem Bayazıt’ın şahsında bir nesil yolculuğuna çıkarıyor. Bu dönemler arasında çıkan edebiyat dergileri, kültür faaliyetleri, İslamî hareketin adımları, tohumları, meyveleri Erdem Bayazıt biyografisi boyunca göz önüne geliyor. Erdem Bayazıt’ın yetiştiği kaynak ve arkadaş grubu Türk edebiyatında ve düşüncesinde izler bırakmış, yakın edebiyat ve düşünce tarihimize adını yazdırmıştır. İşte Erdem Bayazıt nasıl bir ortamın içinde yetişiyor bilmeden, bu ortamı tanımadan şairi tanımak mümkün değil.

Biyografi yazarı Hüseyin Yorulmaz bu ortamda bulunmuş, yazarla aynı havayı teneffüs etmiş ve Erdem Bayazıt’la programlar yapmış biri olarak Erdem Bayazıt’ın şahsında bu nesli tanımış ve “Bir Neslin Ağabeyi”nin biyografisini kaleme almış. Maraşlı yazar, vefasını bir nesle olduğu kadar doğduğu topraklara da bu biyografi ile gösteriyor.

Erdem Bayazıt biyografisi, öykü tadında yazılar sunuyor

Hüseyin Yorulmaz’ın eseri bir “dönem biyografisi” olma özelliği de taşıyor. Eser, 1950’lerden 2000’li yılların başına kadar Müslümanca düşünce, edebiyat ve siyaset gibi çeşitli sahalarda mücadele etmiş bir neslin biyografisi. Aynı zamanda bu neslin bugün kendini seyrettiği bir ayna. Bugün Türkiye’de çeşitli mahfillerde adı, sözü geçen birçok kişi bu nesille tanışmış, ortamlarında bulunmuş, onların rahle-i tedrisinden geçmiş, hatta bu nesle mensup olmuştur. Bu bağlamda Bir Neslin Ağabeyi: Erdem Bayazıt biyografisi günümüzü anlamaya da kapı açmakta. Birçok devlet adamının, sanatçının, düşünürün yetiştiği maya biyografinin sundukları arasında.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gaziantep Şehitkamil Mehmet Hayri Akınal Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)