Ramazan Ayı Boyunca Sahnemiz Boş Kalmadı

Eğitimde drama tekniği..

Drama bir liderin veya öğretmenin önderliğinde bir durum, olay ya da anın tiyatro tekniklerinden de yararlanılarak yapılan bir grup etkinliği, çalışması ve canlandırmasıdır. Bu canlandırmalarda gerçek yaşam durumları kurgusal, kurgusal olaylar da gerçek olabilirler. Bir başka deyişle gerek yaşanan gerekse imgesel olarak var olanlar yansıtılır. Grubu oluşturan her birey kendi öznel duygu, düşünce ve birikimlerinden yararlanarak bir yaşantı geçirebilir. Bu yaşantı, oyun, doğaçlama, rol oynama ve canlandırmalarla yapılabilir. Her drama etkinliği tekrarında aynısının bir kez daha yaratılamadığından tektir, özgündür. Bu nedenle de öğreticidir. Bu süreçte kişi hem kendisini geliştirir hem de başkalarıyla etkileşim ve iletişim yoluyla çok yönlü bir değişim geçirir. Grup çalışması ve katılımıyla duyulara, davranışlara ve düşüncelere yönelik gelişim sağlanır ki bu da duyuşsal, devinişsel ve düşünsel gelişimi doğrudan ilgilendirir. Yalnızca eğlendirme ve hoş vakit geçirtme amacı olmayan dramayı duygusal deneyimler kazandırarak yaşam, düşünce, davranışlar üzerinde etkileriyle değerlendirilmelidir.

Oyun ve doğaçlamalarla beslenen drama, çalışmalarının özellikle eğitim alanındaki katkı1arı değerlendirilecek olursa şunlar söylenebilir. Moral ve değer gelişimi, sorunlarla başa çıkma, soyut olanı somutlama, deneyim kazanma, iyimserlik, eşitlik, demokrasi, hoşgörü, ciddiyet, gönüllülük ve katılımcılık. Bunlar yanında, sosyalleşme, kendine ve başkalarına saygı duyma, güven kazanma, empati kurma, yaratıcı kimlik gelişimi, estetik ve duygusal gelişim, karşılaşılabilecek durumlara hazırlıklı olma, dil gelişimi, otokontrol, yeni şeyler öğrenme, duyarlılık edinme gibi eğitsel kazanımlar sunarken, bağımsız düşünme, karar verme ile de sosyal öğrenmeyi sağlar.

 

Bu bağlamda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimiz Mustafa YAVUZ ve Azru GÜLHAN AKTÜRK derslerimizde öğrencilerin derse aktif katılımının sağlanması, dersin eğlenceli hale getirilmesi ve tam öğrenme süreçlerinin desteklenmesi için drama tekniğine sıkça başvurmaktadır.  

meb_iys_dosyalar/29/01/959637/dosyalar/2022_04/29090025_WhatsApp-Video-2022-04-29-at-08.55.06.mp4

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gümüşhane Merkez Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)